Druhá kolej


Pomáhat lidem v nouzi? Za nás určitě ano! Ale všechno by mělo mít své meze. Mohlo by se zdát, že v některých případech se v současné situaci ukrajinským válečným uprchlíkům pomáhá na úkor nás, občanů České republiky. Že jsme v některých případech odsunuti na druhou kolej. A to doslova! V tomto příspěvku bychom rádi pohledem studentů upozornili na takový nešvar, který se nám tu rozmohl. Některé vysokoškolské koleje vystěhovávají ubytované studenty, aby místo nich mohly ubytovat uprchlíky.

Každoročně před začátkem podzimního semestru se konají nervy drásající ‘klikací‘ závody o to, kteří šťastlivci z těch tisíců zájemců to stihnou, vyjde jim to a budou se moct ubytovat na kolejích. A potom následují spousty zoufalých poptávek po ubytování od těch, na které se s kolejemi bohužel nedostalo, za pár dní jim začíná škola a oni nemají kde bydlet. No a viděli jste v poslední době ty ceny za takový pokoj například v Brně? Ty ceny jsou všelijaké, jen ne studentské. Z toho se dá tak nějak usoudit, že vysokoškolské koleje pravděpodobně nezejí prázdnotou, aby mohly nabízet nějaké volné kapacity.

Kam chce MUNI ubytovat 1000 studentů?

VUT v Brně oznámila studentům, že se mají do pár dní vystěhovat. Údajně až po vlně nesouhlasu ze strany studentstva jim byly nabídnuty jiné (horší) prostory, kam se mohou přesunout. Nabízí se otázka proč? Proč museli studenti opouštět své zabydlené prostory, proč nemohli do volných prostor rovnou ubytovat uprchlíky v nouzi?

Žádost o přestěhování pro studenty ubytované na kolejích VUT

Technická univerzita v Liberci se se studenty také rozhodně nemazala. Na popud hejtmana Libereckého kraje prý v podstatě z hodiny na hodinu studentům oznámila, že se mají vystěhovat, protože je třeba uvolnit část kolejí pro Ukrajince. Budova, ze které studenty vystěhovali, má ale i hotelovou sekci, ve které se běžně mohou ubytovat cizí lidé. Tuto sekci ale pro uprchlíky neuvolnili, lidé tam za ubytování zaplatí samozřejmě více (údajně skoro 4x více) peněz než studenti za koleje. A když na studentských kolejích ubytují uprchlíky, dostanou za ně z příspěvků více peněz, něž kdyby tam bydleli pouze studenti.

Liberečtí studenti se tak měli v ideálním případě z kolejí odstěhovat úplně, jinak se museli přesunout do jiných budov, na přistýlky do pokojů ke studentům, které často ani neznají. A v pokojích, uzpůsobených pro 2 osoby (a kdo byl někdy na kolejích, ten ví, že ani pro 2 to většinou nebývá žádná sláva), se teď mačkají třeba ve třech. Super podmínky pro život a učení, ne?

Informační příspěvek na Facebooku Technické univerzity v Liberci

Pamatujete, jak naše vláda tvrdila, že obyvatele ČR nebude tato situace nijak omezovat? Tak to už taky asi úplně neplatí. Z našich vlastních zkušeností se zdá, že studenti tak nějak obecně vládu moc nezajímají. Opět utrpí naše vzdělávání, sociální vazby a kontakty. Solidarita ano, pomáhat ano, ale NE na úkor vlastních občanů. Tohle se zdá být prostě trochu moc. Proč se nabízí volné kapacity, které ve skutečnosti volné nejsou? Kam mají ti studenti jít bydlet? Kdo jim teď pomůže?


Podobné příspěvky