Přišel cenzor


V tomto článku bychom vám chtěli připomenout kampaň Přichází cenzor, kterou v roce 2016 spustil správce naší národní domény, CZ.NIC. Cílem této kampaně bylo upozornit na začínající cenzuru webových stránek ze strany vlády. Ministerstvo financí tenkrát vytvořilo seznam webů s nepovolenými internetovými hazardními hrami a nařídilo poskytovatelům internetu tyto webové stránky blokovat. V rámci této kampaně byly také vytvořeny webové stránky www.prichazicenzor.cz, které již nefungují. Díky webovému archivu si je ovšem můžeme prohlédnout i dnes.

Webové stránky výzvy Přichází cenzor z roku 2016

Na webových stránkách CZ.NIC upozorňuje na skutečnost, že stát za peníze svých občanů připravuje cenzuru a zdražení internetového připojení. Web upozorňuje také na to, že zákon donutí poskytovatele internetového připojení cenzurovat internet na své náklady a že blokování stránek je prakticky nerealizovatelné a vždy se najdou možnosti, jak jej obejít. K této výzvě proti cenzuře se přidalo dalších 240 subjektů včetně internetových poskytovatelů, provozovatelů internetových služeb i politických stran.

Některé ze zapojených subjektů, které v roce 2016 podporovaly svobodný internet v ČR

Nejen kvůli této výzvě nás velmi překvapuje současný přístup spolku CZ.NIC k cenzuře. Ačkoli v roce 2016, kdy „státní blacklist“ připravovalo Ministerstvo financí pod vedením Andreje Babiše, se proti tomuto konání CZ.NIC ostře vymezil, dnes tomu tak již není a spolek sám na základě svého uvážení maže webové stránky. Podivné nám také připadá, že „tehdejší cenzuře“ se věnovalo velké množství mainstreamových zpravodajských serverů, kdežto té „dnešní cenzuře“ pozornost věnována není.

Dnes už nejde pouze o blokování hazardních internetových her, ale o mazání takzvaných „dezinformačních webů“. Touto nálepkou je však možné označit téměř vše, co se někomu nehodí a je to tedy velice efektivní nástroj k cenzuře jiných názorů. Dosud bylo správcem domény zablokováno 8 webů, nicméně další desítky webů blokují internetoví poskytovatelé. Vláda také chystá zákon, který jí umožní snáze mazat weby, které šíří lži. Kdo ovšem určí, co je pravda a co lež, to už není jasné.

Když se dnešním pohledem podíváme zpětně na počínání spolku CZ.NIC v roce 2016, skoro to vypadá, jako by CZ.NIC varoval sám před sebou. Kdo by si tenkrát pomyslel, že ten, kdo nejvíc varuje před cenzurou, nakonec začne aplikovat cenzuru sám.


Podobné příspěvky